Apr 21, 2019

SBI Junior Associates Prelims Mock Test Question | English

SBI Junior Associates Prelims Mock Test
Looking for SBI Junior Associates Prelims Mock Test Pdf then you are on the right page. Here candidates can find the study material & model paper for the Junior Associates Customer Support & Sales Recruitment. Hence, click on the respective link in the table below and start downloading the State Bank of India Previous Year Question Paper Pdf for free. Interested aspirants can also visit the official website of SBI Junior Associates Prelims Mock Test for more related details. 
We have given the free SBI Junior Associates Customer Support & Sales exam model question paper with answers to help the candidates. Hence, go through the article and find the respective SBI Junior Associates Customer Support & Sales Exam Paper and start your preparation. Here are links for respective SBI Junior Associates Customer Support & Sales recruitment. Aspirants who are going to appear for SBI Junior Associates Prelims Mock Test online written examination are advised to check the syllabus and exam pattern before starting preparation. Knowledge of SBI Junior Associates Syllabus helps the applicants a lot in the preparation
The aspirants who are planning to appear for the SBI exam can check this page for the State Bank of India Junior Associates Model Papers. The aspirants who are going to attend the Junior Associates Written Exam can start downloading the Model Question Papers of SBI Junior Associates Customer Support & Sales Exam. The direct links enclosed below to get the PDFs of State Bank of India Junior Associates Customer Support & Sales Previous Papers along with the Solutions. Interested candidates can refer to the below links for downloading the SBI Junior Associates Prelims Mock Test Papers.

SBI Junior Associates Prelims Mock Test Papers

Q. 1-15: Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
There was a country long time ago where the people would change a king every year. The person who would become the king had to agree to a contract that he would be sent to an island after one year of his being a king.
One king had finished his term and it was time for him to go to the island and live there. The people dressed him up in expensive clothes and put him on an elephant and took him around the cities to say goodbye to all the people. This was a moment of sadness for all kings who ruled for one year.
After bidding farewell, the people took the king to a remote island in a boat and left him there. On their way back, they discovered a ship that had sunk just recently. They saw a young man who had survived by holding on to a floating piece of wood. As they needed a new king, they picked up the young man and took him to their country. They requested him to be king for a year. First he refused but later he agreed, to be the king. People told him about all the rules and regulations and that how he would be sent to an island after one year.
After three days of being a king, he asked the ministers if they could show him the island where all the other kings were sent. They agreed and took him to the island. The island was covered with a thick Jungle and sounds of vicious animals were heard coming out of it. The king went a little bit further to check. Soon he discovered dead bodies of all the past kings. He understood that as soon as they were left on the island, the wild animals had come and killed them.
The king went back to the country and collected 100 strong workers. He took them to the island and instructed them to clean the Jungle, remove all the deadly animals and cut down all excess trees. He would visit the island every month to see how the work was progressing. In the first month, all the animals were removed and many trees were cut down. In the second month, the whole island was cleaned out. The king then told the workers to plant gardens in various parts of the island. He also took with himself useful animals like chickens, ducks, birds, goats, cows etc. In the third month, he ordered the workers to build big houses and docking stations for ships. Over the months, the island turned into a beautiful place.
The young king would wear simple clothes and spend very little from his earnings as a king. He sent all the earnings to the island for storage. When nine months passed like this, the king called the ministers and told them: "I know that I have to go the island after one year, but I would like to go there right now." But the ministers didn't agree to this and said that he had to wait for another three months to complete the year.
Three months passed and now it was a full year. The people dressed up the young king and put him on an elephant to take him around the country to say goodbye to others. However, this king was unusually happy to leave the kingdom. People asked him, “All the other kings would cry at this moment. Why is it that you“ are laughing ?” He replied, “Don't you know what the wise people say? They say that when you come to this world as a baby, you are crying and everyone else is smiling. Live such a life that when you die, you will be smiling and everyone around you will be crying. I have lived that life. While all the other kings were lost into the luxuries of the kingdom, I always thought about the future and planned for it. I turned the deadly island into a beautiful abode for me where I can stay peacefully.”

1. Why did the people of the kingdom change the king every year?
A. As their first king had invented this system and had recorded it in the form of a contract
B. As they believed that the new king would bring better ideas to the kingdom.
C. As they wanted their king to relax on an island after one year of hard work
D. Not mentioned in the passage
E. None of these

2. What would happen to the king once his term of one year was over?
A. He would be paraded in the cities as a farewell and then be taken to a remote island
B. He would be gifted with expensive clothes and jewellery
C. He would be sent on an island which required a lot of work to be done
D. He would be asked to buy an elephant and go to the remote island himself
E. None of these

3. What did the young man notice on his visit to the remote island after three days of being king?
A. That the animals on the island were too many to be killed
B. That the island was very big
C. That the jungle on the island was full of animals that had killed all the previous kings placed on the island
D. That the island was very beautiful and clean
E. Not mentioned in the passage

4. What happened to the island in the first month of the young king’s tenure?
1. The wild animals were removed from the island
2. The whole island was cleaned.
3. Many unnecessary trees were cut down.
A. Only 1
B. Only 2
C. Only 3
D. Only 2 and 3
E. Only 1 and 3

5. What could be said about the island after the young king had made his servants work on it?
A. The dangerous island had been turned to a beautiful place.
B. The island still remained the same despite all the young king’s efforts.
C. The island was barely tolerable now
D. The island was safe from all types of attacks
E. None of these

6. Which of the following describes the young king correctly?
(1) He was intelligent.
(2) He had foresight.
(3) He was cunning.
A. Only (1)
B. Only (1) and (2)
C. Only (3)
D. Only (2) and (3)
E. All the three (1), (2) and (3)

7. What was the king’s request to the ministers after the completion of nine months?
A. That he should not be sent to the island after completion of one year
B. That would like to go to the island immediately
C. That he should be paid more in order to improve work on the island
D. That he should be sent to the island after a year
E. None of these

8. How did the young king arrange for money on the island?
A. By selling a large amount of his property
B. By spending all the money derived from his income as a king
C. By borrowing money from the ministers and sending it to the island
D. By spending very less of his income as a king and sending it to the island for storage
E. None of these

9. Why were the people of the kingdom puzzled when the young king was taken around the country to say goodbye to everyone?
A. As they could not believe that one year king was actually a wise sage
B. As they were not aware that the young king was actually a wise sage
C. As the young king was happy to go to the island unlike the previous kings
D. Not mentioned in the passage
E. None of these

10. What can possibly be the moral of the story?
A. Always put others before yourself
B. Give respect to others
C. Live in the present and forget about the future
D. Do not put things off until tomorrow
E. Always think and plan ahead.

Q. 11-13: Choose the word / group of words which is most similar in meaning to the word / group of words primed in bold as used in the passage
11. CONTRACT
A. Work
B. Signature
C. Deal
D. Temporary
E. get

12. BIDING
A. Wishing
B. Auctioning
C. Wasting
D. Playing
E. talking

13. ABODE
A. Stop
B. Mountain
C. Plenty
D. House
E. dwelling

Q. 14-15: Choose the word / group of words which is most opposite in meaning to the word / group of words printed in bold as used in the passage
14. SURVIVED
A. Scratched
B. Died
C. lived
D. fell
E. suffered

15. VICIOUS
A. Simple
B. Small
C. tough
D. harmless
E. ferocious

Q. 16-20: Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(1) All of a sudden the mother duck saw a fox in the distance, was frightened and shouted, “Children, hurry to the lake, there's a fox!"
(2) The mother duck ran, leading the fox away from the lake and as soon as the fox came very close, the mother duck quickly spread her wings and rose up in the air.
(3) The ducklings hurried towards the lake and the mother duck began to walk back and forth dragging one wing on the ground.
(4) A mother duck and her little ducklings were on their way to the lake one day.
(5) The fox stared in disbelief at the mother duck and her ducklings as he could not reach the ducklings because they were in the middle of the lake by now.
(6) When the fox saw her he became happy as he thought that the mother duck was hurt and couldn't fly and that he could easily catch and eat her!

16. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 E. 5

17. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 E. 6

18. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 E. 5

19. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
A. 2 B. 3 C. 4 D. 5 E. 6

20. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
A. 1 B. 2 C. 4 D. 5 E. 6

Q 21-25: Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer:

21. As it was a dark and stormy night, Lata was too scared to go home alone.
A. very scary to
B. much scared to
C. as scared to
D. to scare too
E. No correction required

22. Since, it was her engagement party, Riya was dress to kill.
A. dresses to kill
B. dressed to kill
C. dressed to killings
D. dressing to killed
E. No correction required

23. Ramesh worries endlessly about his son's future as he was so poor in studies.
A. worry endless
B. worried endless
C. worried endlessly
D. worries endless
E. No correction required

24. Now that the actual criminal had been caught, Kunal was happy that he was finally let of the hook.
A. off the hook
B. of the hooking
C. off the hooks
D. of the hooks
E. No correction required

25. The little boy appeared all of a sudden out of nowhere and take everyone by surprise.
A. took everyone as surprised.
B. take everyone with surprised
C. took everyone by surprises
D. took everyone by surprise
E. No correction required

Q.26-30: In each question below, a sentence with four words printed in bold type’ is given. These are numbered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, any. The number of that word is your answer If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

26. It is not (A) unusual for guests of the hotel to (B) carry (C) souveniers back with them when they (D) return to their homes. (E) All correct

27. She (A) vested her time in (B) chatting over the phone and (C) ultimately ended up not (D) finishing her work. All correct (E)

28. She had not (A) eaten (B) anything for a very long time now and her (C) stomach was (D) groling. All correct (E)

29. Half of the (A) harm that is done in this (B) world is due to (C) people who want to feel (D) important. (E) All correct

30. Life is like a (A) mirror; smile at it, and its (B) charmeng (C) frown at it, and it becomes (D) sinister. (E) All correct

Q. 31-40: In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate ward in each case.
A lamb was ------------- (31) ---------------- with a flock of sheep one day. She soon found some sweet grass at the ------------- (32) ---------------- of the field. Farther and farther she went away from the others. She was enjoying herself so much that she did not ------------- (33) ---------------- a wolf coming nearer to her. However, when it ------------- (34) ---------------- on her, she was quick to start pleading, "Please, please don't eat me yet. My stomach is full of grass. If you wait a while, I will ------------- (35) ---------------- much better." The wolf ------------- (36) ---------------- that was a good idea, so he sat down and waited. After a while, the lamb said, “If you ------------- (37) ---------------- me to dance, the grass in my stomach will be digested faster.” Again the wolf agreed. While the lamb was dancing, she had a new ------------- (38) ----------------. She said, “Please take the bell from around my neck, If you ring it as hard as you can, I will be able to dance even faster.” The wolf ------------- (39) ---------------- the bell and rang it as hard as he could. The shepherd heard the bell ringing and quickly sent his dogs to find the missing lamb. The ------------- (40) ---------------- dogs frightened the wolf away and saved the lamb’s life.

31. A. watching B. laughing C. willing D. tiring E. grazing
32. A. height B. edge C. midst D. first E. base
33. A. notice B. trust C. saw D. worry E. maintain
34. A. lunge B. visited C. ate D. stand E. pounced
35. A. walk B. die C. taste D. mix E. reveal
36. A. believe B. thought C. wished D. smiled E. rejoiced
37. A. make B. let C. pay D. allow E. request
38. A. idea B. luck C. necklace D. cry E. presence
39. A. opened B. snatch C. decorated D. took E. ring
40. A. smiling B. hurried C. barking D. much E. friendly

Answer Sheet

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
D A C E A B B D C E
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C A D E D D A B E D
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
E B C C D C A D E D
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
E B A E C B D A D C

No comments: