Apr 18, 2019

SBI Junior Associates Prelims Latest Question Paper | Reasoning

SBI Junior Associates Prelims Latest Question
Click on the links given below to go to particular about SBI Junior Associates Prelims Latest Question Paper pdf. However, before starting your preparation we advise to check the complete State Bank of India exam syllabus for Junior Associates posts. State Bank of India has given the notification for Junior Associates who apply for the posts have to face an online written test. Check the subject wise questions and marks in the table below.
SBI Junior Associates previous year question paper direct download links. Click on the links below and download the pdf for free of cost. SBI paper below is only for reference. The same question won’t come in the main examination. Hence, download the paper and start your preparation. Aspirants applied for the SBI Junior Associates recruitment can find the previous year question paper here. Also, refer the exam pattern given in the table below.
Go through the details and download the State Bank of India Junior Associates Customer Support & Sales previous year question paper pdf for free. Refer all the papers given which gives you an overview of question paper pattern.

SBI Latest Question Answer Paper on Reasoning

No of Questions - 35 : Time - 20 Minutes

1. How many such pairs of letters are there in the word PREAMBLE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

2. In a certain code MEADOWS is written as RVNENFB. How is PRIESTS written in that code?
A. RSRFQSJ
B. RSRDQSJ
C. RRSFQSJ
D. RSRFJSQ
E. None of these

3. In a certain code BAKE is written as '3@#7' and BIND is written as '342% ‘. How is DEAN written in that code?
A. %@72
B. %7@2
C. #7@2
D. %7#2
E. None of these

4. The positions of the first and the sixth digits in the number 5310694728 are interchanged. Similarly the positions of the second and the seventh digits are interchanged and so on. Which of the following will be the third from the right end after the rearrangement?
A. 1
B. 3
C. 7
D. 0
E. None of these

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. Hut
B. Building
C. Tent
D. Mansion
E. Cave

6. In a certain code language, ‘when did you come‘ is written as ‘ha na ta pa‘ and ‘did you go there‘ is written as 'sa re ta ha‘. How is 'come' written in that code language?
A. na
B. pa
C. ha
D. Data inadequate
E. None of these

7. How many meaningful English words can be made with the letters EPRO using each letter only once in each word?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. 108
B. 72
C. 96
D. 36
E. 168

9. In a row of thirty-seven boys facing South, R is eighth to the right of T who is fourteenth to the left of D. How many boys are there between D and R in the row?
A. 4
B. 6
C. 8
D. Data inadequate
E. None of these

10. The positions of how many digits in the number 351462987 will remain unchanged after the digits are rearranged in ascending order within the number?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

Q. 11-15: Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
F @ 3 9 H © A D I % 4 E * $ M K 2 U R P 5 W δ 8 1 T J V 7
11. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a letter?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

12. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. D % ©
B. 5 δ R
C. T V 8
D. A I H
E. E % $

13. If all the symbols in the above arrangement are dropped, which of the following will be the twelfth from the left end?
A. 4
B. K
C. 2
D. U
E. None of these

14. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and not immediately followed by a letter?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

15. Which of the following is the tenth to the left of the sixth from the right end of the above arrangement?
A. %
B. $
C. K
D. P
E. None of these

Q. 16-20. In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered l, II & III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
16. Statements: Some skies are rains. Some rains are stars. All stars are planets. All planets are clouds.
Conclusions:
I. Some clouds are rains.
II. Some planets are skies.
III. Some planets are rains.
A. Only I and II follow
B. Only I and III follow
C. Only II and III follow
D. All I, II and III follow
E. None of these

17. Statements: All birds are goats. No goat is flower. Some flowers are mountains. Some mountains are nets.
Conclusions:
I. Some nets are goats.
II. No net is goat.
III. Some mountains are birds.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only either I or II follows
D. Only II follows
E. Only III follows

18. Statements: All spoons are bowls. All bowls are pans. All pans are sticks. All sticks are knives.
Conclusions:
I. Some knives are pans.
II. Some sticks are bowls.
III. Some pans are spoons.
A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All I, II and III follow
E. None of these

19. Statements: All threads are walls. All lamps are walls. Some kites are lamps. Some lamps are rays.
Conclusions:
I. Some kites are threads.
II. Some kites are walls.
III. Some lamps are threads.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only Ill follows
E. Only I and III follow

20. Statements: Some tables are chairs. Some chairs are wheels. Some wheels are boards. Some boards are chalks.
Conclusions:
I. Some chalks are wheels.
II. Some boards are chairs.
III. Some wheels are tables.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only II and III follow

Q. 21-25: In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols lettered A, B, C and D. You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and the conditions that follow and mark the number of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the group of letters, mark E i.e. 'None of these’ as your answer.
Letter / Digit / Symbol: D F A M Z E G Q U I O Y K N
Code: # * 1 3 2 4 @ 5 © 6 % 7 $ 8
Conditions:
(i) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, their codes are to be interchanged
(ii) If both the first and the last letters are vowel, both are to be coded as the code for the first letter
(iii) If both the first and the last letters are consonants, both are to be coded as δ.

21. IDZQGY
A. 6#25@7
B. 7#25@6
C. 62#5@7
D. 6#25@6
E. None of these

22. MZAEIK
A. 32146$
B. $21463
C. δ21466
D. None of these

23. GQEIFM
A. @546*3
B. δ546*3
C. 3546*@
D. @546*@
E. None of these

24. UFEQYO
A. ©*457%
B. %*457©
C. %*457©
D. %*457%
E. None of these

25. NEMDYI
A. 843#76
B. 843#78
C. 543#75
D. 643#78
E. None of l these

Q. 26-30: Study the following information carefully and answer the questions given below
A, B, C, D, E, F and G are the only seven members of a family. There are three females among them; There are two married couples in the family Each of them has a different profession from Architect Lawyer, Doctor, Teacher, Engineer, Manager and Musician, not necessarily in the same order.
B is the Lawyer and he is married to F, the Manager". A is brother of G who is the Architect C is the Doctor and is an unmarried lady. D is the Teacher and is sister of G. E is not an Engineer

26. Which of the following combinations is definitely correct?
A. B — Male – Manager
B. B — Female — Lawyer
C. C— Female – Musician
D. E — Male — Musician
E. D — Male — Architect

27. Which of the following combinations represents the husband of the two married couples?
A. BG
B. AF
C. BE
D. Data inadequate
E. None of these

28. What is E's profession?
A. Doctor
B. Musician
C. Teacher
D. Data inadequate
E. None of these

29. What is A's profession?
A. Engineer
B. Musician
C. Engineer or Musician
D. Data inadequate
E. None of these

30. Which of the following pairs is a married couple?
A. BG
B. AE
C. AC
D. Data inadequate
E. None of these

Q. 31-35: In the following questions, the symbols $, #, @, © and % are used with the following meaning as illustrated below:
‘P @ Q’ means ‘P is not smaller than Q‘.
‘P $ Q’ means ‘P is not greater than Q‘.
‘P % Q‘ means ‘P is neither greater than nor equal to Q‘.
‘P # Q‘ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q‘.
‘P © Q‘ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true?
Give answer A if only Conclusion I is true.
Give answer B if only Conclusion II is true.
Give answer C if either Conclusion I or II is true.
Give answer D if neither Conclusion I nor II is true.
Give answer E if both Conclusions I and II are true.

31. Statements: H @ M, M $ D, D % N
Conclusions: I. N # M II. N © H

32. Statements: R # T, T @ J, J © B
Conclusions: I. B $ T II. J % R

33. Statements: M $ K, K # W, R @ W
Conclusions: I. M % W II. R # K

34. Statements: Z © T, T % D, D # K
Conclusions: I. K % Z II. D # Z

35. Statements: A % F, F © R, R $ B
Conclusions: I. A % B II. B @ F

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A B A E D D E E C
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A E C B B B C D C A
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
A C E B D D C B E E
31 32 33 34 35
A E D B E

No comments: