Apr 17, 2019

SBI Junior Associates Prelims Old Question Paper | English

SBI Junior Associates Prelims Old Question
SBI Junior Associates Prelims Old Question Paper - State Bank of India Junior Associates Customer Support & Sales Previous Year Question Paper pdf direct links are in the table below. Aspirants can download the material and start your preparation. Paper given below is only for reference purpose. Interested candidates can check the official page for more details. Check the exam pattern for written examination of Junior Associates in the table below. 
Also, download the State Bank of India Junior Associates Customer Support & Sales previous question paper pdf in the table following. Before referring the previous year paper go through the exam pattern which helps in understanding the question paper pattern. SBI Previous Papers helps the applicants during the preparation. 

Also, helps in understanding the exam question paper pattern and way the questions are given. Referring more previous year papers helps in scoring good marks. Also, helps in time management during the examination.

SBI Junior Associates Prelims Questions Answers

Q. 1-10: Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time a dishonest king had a man call the Valuer in his court. The Valuer set the price which ought to be paid for horses and elephants and the other animals. He also set the price on jewellery and gold, and things of that kind. This man was honest and just, and set the proper price to be paid to the owners of the goods. The king, however, was not pleased with this Valuer, because he was honest. “If I had another sort of a man as Valuer, I might gain more riches,” he thought.
One day the king saw a stupid, miserly peasant come into the palace yard. The king sent for the fellow and asked him if he would like to be the Valuer. The peasant said he would like the position. So the king had him made Valuer. He sent the honest Valuer away from the palace.
Then the peasant began to set the prices on horses and elephants, upon gold and jewels. He did not know their value, so he would say anything he chose. As the king had made him Valuer, the people had to sell their goods for the price he set. By and by a horse-dealer brought five hundred horses to the court of this king. The Valuer came and said they were worth a mere measure of rice. S0 the king ordered the horse-dealer to be given the measure of rice, and the horses to be put in the palace stables.
The horse-dealer went then to see the honest Aman who had been the Valuer, and told him what had happened. “What shall I do?” asked the horse-dealer. “I think you can give a present to the Valuer which will make him do and say what you want him to do and say," said the man. “Go to him and give him a fine present, then say to him: ‘You said the horses are worth a measure of rice, but now tell what a measure of rice is worth! Can you value that standing in your place by the king?’ If he says he can, go with him to the king, and I will be there, too. "
The horse-dealer thought this was a good idea. So he took a fine present to the Valuer and said what the other man had told him to say. The stupidValuer took the present, and said: “Yes. I can go before the king with you and tell what a measure of rice is worth. I can value that now.” “Well, let us go at once,” said the horse-dealer. So they went before the king and his ministers in the palace. The horse-dealer bowed down before the king, and said: “O King, I have learned that a measure of rice is the value of my five hundred horses. But will the king be pleased to ask the Valuer what is the value of the measure of rice?” The king. not knowing what had happened, asked, “How now, Valuer, whatare five hundred horses worth? A measure of rice, O King!” said he. “Very good, then! If five hundred horses are worth a measure of rice, what is the measure of rice worth ‘?” “The measure of rice is worth your whole city," replied the foolish fellow. The ministers clapped their hands, laughing, and saying, “What a foolish Valuer! How can such a man hold that office? We used to think this great city was beyond price, but this man says it is worth only a measure of rice.” Then the king was ashamed, and drove out the foolish fellow. “I tried to please the king by setting a low price on the horses, andnow see what has happened to me !” said the Valuer, as he ran away from the laughing crowd.

1. Who did the King appoint as the new Valuer?
A. A minister
B. A horse merchant
C. Himself
D. A stingy peasant
E. None of these

2. Why was the King not happy with the old Valuer?
A. As the Valuer was not good at his work
B. As he had dishonoured the King
C. As the Valuer had been dishonest with the King about the prices that he set for goods
D. As the King believed that he was not earning much because of the Valuer’s honesty
E. None of these

3. Which of the following words can be used to describe the King?
1. Smart
2. Dishonest
3. Cheat
A. Only 1
B. Only 2
C. Only 2 and 3
D. Only 1 and 3
E. All the three 1, 2 and 3

4. What can possibly be, the moral of the story?
A. Slow and steady wins the race
B. Change is the only permanent thing in life
C. An honest answer is the sign of true friendship
D. Haste makes waste
E. No legacy is so rich as honesty

5. Why did the Ministers laugh at the new Valuer?
A. As he had sold the King’s city at a very low price
B. As he had displayed his stupidity by quoting a abysmally low price on the King’s city
C. As he had cheated the horse-dealer.
D. As he had not calculated the price of the five hundred horses correctly
E. None of these

6. What did the new Valuer do when he got the present from the horse-dealer?
A. He accepted the present and resigned from his post as was requested by the horse-dealer
B. He accepted the present and agreed to state the worth of a measure of rice in the presence of the King
C. He accepted the present and immediately return the horse-dealers horses
D. He refused to accept the present from the horse-dealer and asked him to leave the premises.
E. None of these

7. Which of the following can be said about the old Valuer?
1. He was honest
2. He was intelligent.
3. He was revengeful.
A. Only 1
B. Only 3
C. Only 1 and 2
D. Only 1 and 3
E. All the three 1, 2 and 3

8. What was the worth of a measure of rice according to the new Valuer?
A. The King’s entire city
B. The King’s life
C. Two horses
D. Not mentioned in the passage
E. None of these

9. Why did the horse dealer go to meet the old Valuer?
A. As the new Valuer had set a very inappropriate price for his five hundred horses
B. As his five hundred horses were stolen from him by the King
C. As he was a very good friend of the old Valuer
D. As the King had requested him to do so
E. None of these

10. What advice did the old Valuer give to the horse-dealer?
A. He asked the horse-dealer to inquire with the King about the worth of a measure of rice
B. He asked the horse-dealer to bribe the new Valuer and get his horses back
C. He asked the horse-dealer to forget about his horses and go on with his life
D. He asked the horse-dealer to publicize his plight and thus get his horses back
E. None of these

Q. 11-13: Choose the word/group of words which is most similar in mea/ting to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

11. MERE
A. Much
B. Feeble
C. Costly
D. Large
E. Meager

12. SET
A. Placed
B. Designed
C. Adjusted
D. Decided
E. Trimmed

13. GAIN
A. Profit
B. Sell
C. Acquire
D. Money
E. Result

Q. 14-15: Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of primed in bold as used in the passage.

14. PLEASE
A. Annoy
B. Wrong
C. Request
D. Satisfy
E. Force

15. STUPID
A. Majestic
B. Intelligent
C. Bold
D. Angry
E. Dunce

Q. 16-20: Rearrange the following six sentences 1, 2, 3, 4, 5 and 6 in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
1. The woodcutter thankfully broke off from work and sat down to eat the delicious meal that his wife had sent for him.
2. He was in a good mood that particular morning and soon started singing as he swung his axe at the log of wood in front of him.
3. After he had eaten his meal and taken rest for a while the woodcutter got back to work.
4. The hours passed and the sun became hotter than ever and very soon perspiration started breaking out on the woodcutter’s hands and face.
5. One hot summer’s morning a woodcutter was hard at work, chopping wood into small pieces, so that he could sell them in the market.
6. As it neared afternoon, his wife sent their little son to him with food for the afternoon.

16. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
A. 6
B. 5
C. 4
D. 3
E. 2

17. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

18. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

19. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

20. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

Q. 21-25: Which of the phrases A, B, C and D given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark E as the answer.
21. As it was already afternoon. Rohan decided to check out of the hotel and go home.
A. for checking out
B. to checking out
C. to check outing
D. to checked out
E. No correction required

22. Five people which ignored an evacuation order were trapped in a mountain region encircled by a wildfire.
A. who ignored an
B. those ignoring an
C. who ignores a
D. that ignored a
E. No correction required

23. Since she was the most popular model on the ramp, she thought no end to herself.
A. no ending to herself
B. no ends of herself
C. no end of herself
D. no end with herself
E. No correction required

24. The actress says that she is not comfortable walk into the ramp in designer-wear;
A. to walks on
B. walking down
C. walking with
D. walks to
E. No correction required

25. Not many bank on the power of realism and comedy to make an impression and so, when one does, it makes head turns.
A. making heads turn
B. make head turnings
C. making heads turning
D. makes heads turn
E. No correction required

Q. 26-30: In each question below, a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as A, B, C and D. One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the ‘context of the 'sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark E i.e. ‘All correct’ as your answer.

26. (A) The city's fashion-conscious ladies/(B) came together at a city hotel to check out an exibition/(C) by various (D) designers and labels./ (E) All correct.
27. (A) The ministry‘s proposal/ (B) for an autonomous/(C) overarching authority/(D) for higher education and research was finally approval./ (E) All correct.
28. (A) Silense/(B) is to retreat/(C) in wordless prayer, gazing/(D) out the window of your heart and (E) going for slow meandering walks in a garden.
29. (A) A majority of Army tanks continue to grope/(B) in the dark, stricken/(C) as they are with an ecute/(D) case of night blindness./ (E) All correct.
30. (A) Back home, the ever affable/(B) Bollywood singer shares the excitement/(C) of having/(D) performed at the Royal Hall in London./(E) All correct.

Q. 31-40: In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

There was once a gardener who ------------ (31) ----------------- care of the King’s garden. In the garden, lived a family of monkeys. Seeing the gardener at work. the monkeys soon ------------ (32) ----------------- to imitate him. As the gardener tended the plants and weeded and watered the garden, he was amused to see that the monkeys also did ------------ (33) ----------------- what he did. The gardener was happy that he had so much unpaid help.
One day the gardener wanted to ------------ (34) ----------------- a fair in the city. He had an idea. He called the chief of the monkeys and said to him, “I have to go out for the day. Can you and your family water my plants like you ------------ (35) ----------------- do? I promise you that if you help me I will ------------ (36) ----------------- sweets for you from the’ fair.” The monkeys agreed. But after the gardener had left, they had a ------------ (37) -----------------. How much water were they to pour for each plant? Then one of them said, “For plants with big roots, we must pour ------------ (38) ----------------- of water and for the ones with small roots, we pour only a little water.” So, the monkeys ------------ (39) ----------------- out each plant and then pushed it back again after looking at the root. As a result, many plants ------------ (40) ----------------- and died. On his return the gardener realized that he had been very foolish to trust a bunch of mere monkeys to do his job.

31. A. took B. was C. great D. handle E. mended
32. A. try B. told C. were D. bent E. learnt
33. A. main B. exactly C. many D. because E. too
34. A. call B. make C. stall D. go E. visit
35. A. forcefully B. hardly C. usually D. costly E. truly
36. A. ask B. bring C. got D. throw E. create
37. A. party B. time C. answer D. doubt E. water
38. A. body B. many C. lots D. weight E. quantity
39. A. thrashed B. saw C. stick D. pulled E. splashed
40. A. withered B. crushed C. killed D. grew E. smiled

Answer Sheet

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
D D B E B B C A A E
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
E D A A B A E B C D
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
E A D E B B E D C D
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
A E E D C B D E D A

No comments: