Apr 14, 2019

SBI Junior Associates Prelims Model Question Paper | Reasoning

SBI Junior Associates Prelims Model Question
Candidates can find the direct download links for the SBI Junior Associates Prelims Model Question Paper in this section. Aspirants who appearing for the Junior Associates Prelims written test can find the study material below. The State Bank of India model paper given is only for reference purpose. Same questions won’t come in the main examination. Hence, download the Junior Associates Customer Support & Sales exam model paper below and start your preparation today. Hope our material will help you in the preparation and scoring marks. SBI Junior Associates Prelims Previous Year Papers are helpful for the applicants in the preparation.
To face the competition in the current jobs, aspirants need to start their preparation today. However, to help them in their preparation, we have given the model question paper in the section below. Hence, check the notification overview and exam pattern details below and start your preparation. Download the State Bank of India Junior Associates Prelims Previous papers in this section.
Aspirants just need to click on the link given in the table to download the pdf. The Junior Associates Prelims model paper given is only for reference purpose. Hence, download and practice all the paper for better preparation. The same questions won’t come in the main examination. Hence, use these papers as a reference and start your preparation today.

SBI Junior Associates Questions Answers

No of Question - 35 Time: 20 Minutes

1. walked 20 metres towards West, took a left turn and walked 20 metres. He then took a right turn and walked 20 metres and again took a right turn and walked 20 metres. How far is Q now from the starting point?
A. 40 metres
B. 50 metres
C. 80 metres
D. Data inadequate
E. None of these

2. In a column of thirty boys. M is eighth from the end and J is twelfth from the front. If there are six boys between J and Q, how many boys are there between M and Q?
A. 10
B. 12
C. 8
D. Data inadequate
E. None of these

3. In a certain code '3, 4, 5' means ‘come and go‘ and '5 9 7' means ‘go back now‘. What does '9' means in that code?
A. Back
B. Now
C. back or now
D. Data inadequate
E. None of these

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. 115
B. 161
C. 253
D. 391
E. 345

5. How many meaningful English words can be formed with the letters EVRA using each letter only once in each word?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. OMQ
B. HFJ
C. TPR
D. TRV
E. VTX

7. In a certain code GATHERS is written as UBHGRQD. How is SEALING written in that code?
A. BFTKHMF
B. BPTKFMH
C. BPTMHMF
D. TFBKHMF
E. None of these

8. 'SIDE' is written as 'DSlE' and ‘ROAM’ is written as 'AROM' in the same way as 'DUCK' is written as ?
A. KDCU
B. KCUD
C. CDKU
D. CDUK
E. None of these

9. How many such pairs of digits are there in the number 59126874 each of which has as many digits between them in the number as when the digits are rearranged in descending order among them within the number?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

10. Each consonant in the word EXACTION is replaced by the previous letter in the English alphabet and each vowel is replaced by the next letter in the English alphabet and the new letters are arranged alphabetically, which of the following will be the fourth from the right end after the rearrangement?
A. N
B. F
C. J
D. S
E. None of these

11. How many such pairs of letters are there in the word SERVITUDE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

Directions (Q. 12 to 17): In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II & III. You have to take the given statement to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
12. Statements: Some nails are plates. Some plates are disks. All disks are mirrors. All mirrors are tyres.
Conclusions:
I. Some tyres are plates.
II. Some tyres are nails.
III. Some mirrors are plates.
A. Only I and II follow.
B. Only I and III follow
C. Only II and III follow
D. All I, II and III follow
E. None of these

13. Statements: Some windows are lakes. Some lakes are forests. Some forests are hills. All hills are curtains.
Conclusions:
I. Some hills are windows.
II. Some curtains are lakes.
III. Some forests are windows.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only I and III follow

14. Statements: All tapes are branches. Some branches are roads. All roads are fruits. Some fruits are trees.
Conclusions:
I. Some trees are tapes.
II. Some fruits are tapes.
III. Some fruits are branches.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only II and III follows

15. Statements: Some beads are chairs. All chairs are trucks Some trucks are bricks. “All bricks are cars.
Conclusions:
I. Some cars are chairs.
II. Some cars are trucks.
III. Some trucks are beads.
A. Only I and II follow
B. Only I and III follow
C. Only II and III follow
D. All I, II and III follow
E. None of these

16. Statements: All flowers are houses. All houses are tigers All tigers are goats. Some goats are bullocks
Conclusions:
I. Some goats are flowers.
II. Some tigers are flowers.
III. Some bullocks are tigers.
A. Only I and II follow.
B. Only II and III follow
C. Only I and III follow
D. All I, II and III follow
E. None of these

17. Statements: All shirts are hats. No hat is suit. Some rings are suits. All rings are bangles.
Conclusions:
I. Some rings are hats.
II. Some bangles are suits.
III. No ring is hat.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only either I or III follows
E. Only either I or III and II follow

Directions (Q. 18 to 21): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
R 3 A M % D 1 B U J 2 @ © F I K E δ W P 4 8 V Q 9 6 Y * 5

18. If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the thirteenth from the left end?
A. K
B. E
C. I
D. F
E. None of these

19. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. MDA
B. 6*9
C. 4VP
D. FK@
E. J@U

20. Which of the following is the twelfth to the right of the sixth from the left end of the above arrangement?
A. E
B. 6
C. @
D. 2
E. None of these

21. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

Directions (Q. 22 to 25): In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered A, B. C and D. You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and the conditions that follow and mark the number of that combination as your answer. If none of the four combinations correctly represents the group of letters, mark E, i. e. 'None of these’ as the answer.

Letter: A R P M D E I Q Z F H K U W J
Digit/Symbol Code: © 7 8 3 9 2 1 4 # $ 5 % @ 6 δ
Conditions:
(i) If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant, both are to be coded as the code for the vowel.
(ii) If both the first and the last letters are consonants, both are to be coded as the code for the last letter.
(iii) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, both are to be coded as ‘*’.

22. IDUPRJ
A. 19@87δ
B. 89@87δ
C. 19@871
D. 69@871
E. None of these

23. UKWJMA
A. ©%663
B. @%683@
C. @%65©3
D. @%663@
E. None of these

24. RIQHFP
A. 8145$8
B. 7145$8
C. *l45$*
D. 8145$7
E. None of these

25. MDAPQE
A. 29©842
B. 39©842
C. 39©843
D. 29©843
E. None of these

Directions (Qs. 26 to 30): In the following questions, the symbols @, ©, *, $ and % are used with the following meaning as illustrated below:
‘P * Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P © Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P @ Q‘ means ‘P is not greater than Q‘.
'P % Q‘ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P $ Q‘ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q‘.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true?
Give answer A if only Conclusion I is true.
Give answer B if only Conclusion II is true.
Give answer C if either Conclusion I or II is true.
Give answer D if neither Conclusion I nor II is true.
Give answer E if both Conclusion I and II are true.

26. Statements: H @ K, K % D, D $ B
Conclusions: I. H @ B II. B @ K

27. Statements: M % F, F © R, R * K
Conclusions: I. K ©F II. M * R

28. Statements: A * F, H @ F, M © H
Conclusions: I. M © F II. A * H

29. Statements: R © M. M * W, T @ W
Conclusions: I. T © M II. T © R

30. Statements: J© K, K @ D, D $ F
Conclusions: l. F * K II. F $ K

Directions (Qs. 31 to 35): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, M, P. J. H, D and K are seven students of a school. They study in Std. Ill, IV and V with at least two in any one standard. Each of them has different choice of colour from — blue, red, green, yellow, black, white and brown not necessarily in the same order. M studies in Std. IV and only D who likes red colour. A studies in Std. V and does not like either blue or green. H does not study in Std. V and likes yellow colour. P and J study in the same Std. but not with A. None of those who study in Std. III likes white. The one who likes black studies in Std. IV. J likes brown colour. P does not like blue colour.

31. Which colour does P like?
A. Green
B. Blue
C. Blue or Green
D. Data inadequate
E. None of these

32. Which of the following combinations is definitely correct?
A. III - H – Black
B. IV - K – Blue
C. V - A – Blue
D. IV - D – Green
E. All are incorrect

33. Which colour does A like?
A. Brown
B. Red
C. White
D. Data inadequate
E. None of these

34. Which colour does K like?
A. Green
B. Blue
C. Blue or Green
D. Data inadequate
E. None of these

35. In which std. do three of them study?
A. III only
B. V only
C. III or V only
D. Data inadequate
E. None of these

Answer Sheet

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
E D C E C C B D A E
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
E B A D C A E A D B
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
B C D A E B D E A C
31 32 33 34 35
A E C B A

No comments: