Apr 27, 2019

SBI Junior Associate Expected Question Paper | Reasoning

SBI Junior Associate Expected Question
SBI Junior Associate Expected Question Paper on Reasoning is given below. The Aspirants who applied for the latest State Bank of India Recruitment for Junior Associates Customer Support & Sales can check the SBI Exam Model Papers and Study Material in the sections below. Also, download the Free SBI Junior Associates Customer Support & Sales Question Papers, Model Papers Pdf from the direct links below. Also, interested candidates can check the SBI Junior Associates Syllabus & Exam Pattern details here. Preparing for the SBI Junior Associates Online Examination
Then have a look at some of the SBI Junior Associates Study Material and Model Papers PDF. Just Click on the link below and download free State Bank of India Junior Associates Customer Support & Sales Exam Model Question Papers PDF. Candidates can download the Pdf by just clicking on the download link below. However, the list of Model Question papers given below is only for reference. Hope our SBI Junior Associates Customer Support & Sales Model Papers helps you in your preparation and in scoring good marks.

SBI Junior Associate Question Papers

No of Questions - 35 : Time - 20 Minutes

1. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER using each letter only once in each word?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. Four

2. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in the new arrangement?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. None of these

3. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following is the code for ‘high’ in that language?
A. na
B. ka
C. bo
D. so
E. None of these

4. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the difference between the digits which are second from the right and fourth from the left in the new arrangement?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. None

5. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such Word can be formed, give your answer as ‘Y’.
A. I
B. B
C. L
D. X
E. Y

6. In a certain code FINE is written HGPC. How is SLIT written in that code?
A. UTGR
B. UTKR
C. TUGR
D. RUGT
E. None of these

7. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL be coded in the same language?
A. 7&8*
B. &7*8
C. 7*&8
D. 7&*8
E. None of these

8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. Stem
B. Tree
C. Root
D. Branch
E. Leaf

9. If ‘Apple’ is called ‘Orange’ ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’, is called ‘Potato’, ‘Potato’ is called ‘Banana,’ ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows underground?
A. Potato
B. Guava
C. Apple
D. Banana
E. None of these

10. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters between its two letters as there are between them in the English alphabets?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

Directions (11—15) In each of the questions below are given three statements, followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both of the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Read the statements and the conclusions which follow it and -
Give answer (A) if only conclusion I is true.
Give answer (B) if only conclusion II is true.
Give answer (C) if either conclusion I or conclusion II is true.
Give answer (D) if neither conclusion I nor conclusion II is true.
Give answer (E) if both conclusions I and II are true.

11. Statements: All stars are suns. Some suns are plants. All planets are satellites.
Conclusions:
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.

12. Statements: All curtains are rods. Some rods are sheets. Some sheets are pillows.
Conclusions:
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.

13. Statements: All switches are plugs. Some plugs are bulbs. All bulbs are sockets.
Conclusions:
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.

14. Statements: All fishes are birds. All birds are rats. All rats are cows.
Conclusions:
I. All birds are cows.
II. All rats are fishes.

15. Statements: Some walls are windows. Some windows are doors. All doors are roofs.
Conclusions:
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.

Q. 16- 20. Sturdy the sets of numbers given below and answer the questions, which follow:
489 541 654 953 783
16. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following will be the lowest number?
A. 489
B. 541
C. 654
D. 953
E. 783

17. If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be the difference between the second digit of second highest number and the second digit of the highest number?
A. Zero
B. 3
C. 1
D. 4
E. 2

18. If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the third highest number?
A. 489
B. 541
C. 654
D. 953
E. 783

19. Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is subtracted from the second digit of highest number after adding one to each of the numbers?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

20. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be the second highest number?
A. 489
B. 541
C. 654
D. 953
E. 783

Q 21-25. Read the following information carefully and answer the questions, which follow:
‘A - B’ means ‘A is father of B’.
‘A + B’ means ‘A is daughter of B’.
‘A + B’ means ‘A is son of B’.
‘A x B’ means ‘A is wife of B’.

21. How P is related to T in the expression ‘P + S - T’?
A. Sister
B. Wife
C. Son
D. Daughter
E. None of these

22. In the expression ‘P x Q - T’ how is T related to P?
A. Daughter
B. Sister
C. Mother
D. Can’t be determined
E. None of these

23. Which of the following means T is Wife of P?
A. P x S ÷ T
B. P ÷ S x T
C. P – S ÷ T
D. P + T ÷ S
E. None of these

24. Which of the following means P is grandson of S?
A. P + Q – S
B. P ÷ Q x S
C. P ÷ Q + S
D. P x Q ÷ S
E. None of these

25. In the expression ‘P + Q x T’ how is T related to P?
A. Mother
B. Father
C. Son
D. Brother
E. None of these

Q. 26-30. In each of these questions a group of letters is given followed by four combinations of number/ symbol numbered (A), (B), (C) and (D). Letters are to be coded as per the scheme and conditions given below. You have to find out the serial number of the combination, which represents the letter group. Serial number of that combination is your answer. If none of the combinations is correct your answer is (E) i.e. None of these.
Conditions:
(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code of the vowel.
(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the last are to be interchanged.
(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to be coded as ©.
Letters: Q M S I N G D K A L P R B J B
Numbers/Symbol: 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 2 5 * 9 8 3
26. BARNIS
A. 92*#%4
B. 924#*%
C. 92*#%9
D. 42*#%4
E. None of these

27. DMBNIA
A. 6@9%#2
B. 2@9%#6
C. 2@9%#2
D. 2©9%#2
E. None of these

28. IJBRLG
A. #89*£$
B. #89*8£#
C. $89*£#
D. $89*£$
E. None of these

29. BKGJN
A. 9©$7©%
B. ©9$7%©
C. 91$78%
D. %1$789
E. None of these

30. EGAKRL
A. #£$21*
B. £$21*3
C. £$21*#
D. #£$21#
E. None of these

Q. 31-35.lStudy the following information carefully to answer these questions.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G, and H work for three different companies namely X, Y and Z. Not more than three persons work for a company. There are only two ladies in the group who have different specializations and work for different companies. Of the group of friends, two have specialization in each HR, Finance and Marketing. One member is an engineer and one is a doctor. H is an HR specialist and works with a Marketing specialist B who does not Work for company Y. C is an engineer and his sister works in company Z. D is a specialist in HR working in company X while her friend G is a finance specialist and Works for company Z. No two persons having the same specialization work together. Marketing specialist F works for company Y and his friend A who is a Finance expert works for company X in which only two specialists work. No lady is a marketing specialist or a doctor.

31. Which of the following combinations is correct?
A. C-Z-Engineer
B. E-X-Doctor
C. H-X-HR
D. C-Y-Engineer
E. None of these

32. For which of the following companies does C work?
A. Y
B. X
C. Z
D. Data inadequate
E. None of these

33. Which of the following pairs represents the two ladies in the group?
A. A and D
B. B and D
C. D and G
D. Data inadequate
E. None of these

34. Which of the following represents the pair works in the same company?
A. D and C
B. A and B
C. A and E
D. H and F
E. None of these

35. Who amongst the friends is a doctor?
A. H
B. E
C. C
D. Either E or C
E. None of these

Answer Sheet

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C C A D B E D B D E
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C B E A D B B D A C
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
A D E C B E C C A B
31 32 33 34 35
D A C E B

No comments: