Apr 25, 2019

SBI Junior Associate 2016 Prelims Question Paper | Reasoning

SBI Junior Associate 2016 Prelims Question
However, the candidates who are looking for SBI Exam Papers Junior Associates 2016 can find here. The Board is going to conduct the Online Test for applicants. Hence, here is the direct link for SBI 2016 Previous Year Question Paper for Junior Associates Exam. Here we Provide you direct link for SBI Junior Associates Question Paper with Answers Pdf for free of cost. 
Aspirants who applied for State Bank of India Junior Associates notification can find the model paper pdf below. As the previous papers help the applicants in the preparation, we have given the free pdf to help the job seekers. Hence, download the pdf and start your preparation today. SBI Junior Associates Previous Papers 2016 on Reasoning are available here to download for free. Therefore, the candidates who are preparing for SBI Junior Associates Customer Support & Sales can get SBI Junior Associates Old Papers from the below links. 

The candidates who had applied for SBI Junior Associates Customer Support & Sales Exam are in search of the State Bank of India Junior Associates Previous papers Solved Question Papers. For the sake of those aspirants, we have updated the SBI Junior Associates Customer Support & Sales Sample Papers on our website for free of cost.

SBI Junior Associate 2016 Previous Question

1. In a certain/code BROWN is written as 531@% and MEAN is written as 26©%. How is ROBE written in that code?
A. 3@16
B. 3516
C. 3156
D. 3©l6
E. None of these

2. In a row of forty students R is fifth from the right end and there are ten students between R and D. What is D’s position from the left end of the row?
A. 26th
B. 23rd
C. 24th
D. 25th
E. Data inadequate

3. Among A, B, C, D and E each having scored different marks in an examination, B scored more than C and E and less than A and D. C's marks are not the lowest. Who scored the lowest marks?
A. O
B. C
C. B
D. Data inadequate
E. None of these

4. How many pairs of digits are there in the number 9431658 each of which has as many digits between them in the number as when the digits are rearranged in ascending order?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

5. How many meaningful English words can be made with the letters VLEI using each letter only once in each word?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

6. How many such pairs of letters are there in the word OVERWHELM each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

7. What should come next in the following letter series?
A C E G I K M O B D F H J L N A C E G I K M B D F H J L A
A. B
B. C
C. F
D. D
E. None of these

8. In a certain code ORBITAL is written as CSPHMBU. How is CHARGER written in that code?
A. BIDQSFH
B. BIDSSFH
C. BIDQQDF
D. DIBQSFH
E. None of these

9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. 196
B. 256
C. 529
D. 576
E. 324

10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. RPN
B. WSU
C. HDF
D. LHJ
E. QMO

11. If ‘+’ means ‘divided by’; ‘—’ means ‘added to’; ‘X’ means ‘subtracted from’ and ‘÷’ means ‘multiplied by’; then 26 - 15 + 5 x 4 ÷ 12 = ?
A. 15
B. 20
C. 25
D. 18
E. None of these

Directions (QS. 12 to 17): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
R 5 # 3 $ M D P 1 4 F © A 6 E W J 2 @ δ K8 Q 7 % U T I * V 9

12. Which of the following is the seventh to the left of the nineteenth from the left end of the above arrangement?
A. D
B. U
C. ©
D. δ
E. None of these

13. What should come next in the following series based on the above arrangement?
53$ P4F 6WJ δ8Q ?
A. UI*
B. UT*
C. UIV
D. UTV
E. None of these

14. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a number?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

15. If all the symbols in the above arrangement are dropped, which of the following will be the sixteenth from the right end?
A. F
B. W
C. J
D. 6
E. None of these

16. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

17. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

Directions (Qs. 18 to 23): In the following questions, the symbols δ, $, *, @ and © are used with the following meanings illustrated.
‘P $ Q’ means ‘P is neither equal to nor greater than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is neither equal to nor smaller than Q’.
‘P δ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller to Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P * Q’ means ‘P is not greater than Q’.
In each question three statements showing relationship have been given, which are followed by three conclusions I, II & III. Assuming that the given statements are true, find out which conclusion(s) is/are definitely true.

18. Statements: B © N, N @ R, F * R
Conclusions:
I. B © R
II. F * N
III. R $ B
A. Only I and II are true
B. Only I and III are true
C. Only II and III are true
D. All I, II and III are true
E. E. None of these

19. Statements: D $ M, M * B, B δ J
Conclusions:
I. J © D
II. B @ D
III. J @ M
A. Only I and Il are true
B. Only I and III are true
C. Only II and III are true
D. All I, II and III are true
E. None of these

20. Statements: F * T, T $ N, N @ R
Conclusions:
I. R $ T
II. N © F
III. F $ R
A. None is true
B. Only I is true
C. Only II is true
D. Only III is true
E. Only II and III are true

21. Statements: W δ K, K © F, F $ M
Conclusions:
I. M © K
II. W @ F
III. F @ w
A. Only I is true
B. Only II is true
C. Only III is true
D. Only II and III are true
E. None is true

22. Statements: M @ D, D δ K, K © R
Conclusions:
I. R $ M
II. K δ M
III. K $ M
A. Only I is true
B. Only II is true
C. Only III is true
D. Either II or III and I are true
E. Either II or III is true

23. Statements: F @ T, T δ K, K * D
Conclusions:
I. D @ F
II. F @ K
III. D @ T
A. Only II and III are true
B. Only I and III are true
C. Only I and II are true
D. All I, II and III are true
E. None of these

Directions (Qs. 24 to 29): Study the following information carefully and answer the questions given below:
P, A, D, Q, T, M, R and B are sitting around a circle facing at the centre. D is third to the left of T who is fifth to the right of P. A is third to the right of B who is second to the right of D. Q is second to the left of M.

24. Who is second to the right of M?
A. B
B. R
C. T
D. Q
E. None of these

25. Who is to the immediate right of D?
A. M
B. Q
C. B
D. Data inadequate
E. None of these

26. Who is third to the right of P?
A. D
B. M
C. R
D. Data inadequate
E. None of these

27. Who is second to the left of D?
A. A
B. Q
C. B
D. P
E. Data inadequate

28. In which of the following pairs the first person is sitting to the immediate right of the second person?
A. DM
B. BT
C. RA
D. PQ
E. PA

29. Which of the following pairs represents the immediate neighbours of A?
A. PT
B. PB
C. TQ
D. PD
E. None of these

Directions (Qs. 30 to 35): In each question below are three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three given statements disregarding commonly known facts. Then decide which of the answers (A), (B), (C), (D) and (E) is the correct answer and indicate it on the answer sheet.

30. Statements: Some bikes are cars. Some cars are trains. Some trains are buses.
Conclusions:
I. Some buses are cars.
II. Some trains are bikes.
III. Some buses are bikes.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. E. Only I and II follow

31. Statements: All dogs are cats. Some cats are rats. All rats are mats.
Conclusions:
I. Some mats are cats.
II. Some mats are dogs.
III. Some rats are cats.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only I and III follow
E. None of these

32. Statements: All cups are benches. Some benches are drums. All drums are kites.
Conclusions:
I. Some kites are cups.
II. Some kites are benches.
III. Some drums are cups.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only II and III follow

33. Statements: Some boxes are walls. No wall is road. All roads are rivers.
Conclusions:
I. Some rivers are walls.
II. Some roads are boxes.
III. No wall is river.
A. Only I follows
B. Either I or III follows
C. Only III follows
D. Only II follows
E. Only II and III follow

34. Statements: Some tables are chairs. All chairs are houses. All houses are tents.
Conclusions:
I. All houses are chairs.
II. Some tents are chairs.
III. Some houses are tables.
A. Only I and II follow.
B. Only I and III follow
C. On]y II and III follow
D. All I II and III follow
E. None of these

35. Statements: All pens are sticks. All sticks are rings. All rings are rods.
Conclusions:
I. Some rings are pens.
II. Some rods are sticks.
III. Some rods are pens.
A. Only I and II follow
B. Only I and III follow
C. Only II and III follow
D. All I. II and III follow
E. None of these

Answers Sheet

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C D E E D E B A C A
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
E C A C A B B D E C
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
B D A C A B D E E A
31 32 33 34 35
D C B C D

No comments: