Banking Jobs IBPS Questions

Sep 18, 2013

General Awareness and Current Affairs

Practice Exercise - 344 [ General Knowledge Questions ]
1.Who is tallest woman in the world declared recently who is also an Indian?
1. Rahima Bibi
2. Fatema Siddiqui
3. Siddiqa Parveen
4. Purnima Pandey
5. Sohini Pal
Answer : 3
2.What is the expected economy growth in India in 2013-14 financial year?
1. 5.3%
2. 5.8%
3. 4.6%
4. 6.1%
5. None of these
Answer : 1
3.Recently China has launched a deep ultraviolet solid state device. What is the function of this device?
1. To Detect the explosives
2. To detect biological and chemical agents
3. To detect ultraviolet ray
4. To spy on other countries
5. None of these
Answer : Both 1 & 2
4.Ellen Johnson Sirleaf has recently visited India. Who is Ellen Johnson Sirleaf?
1. President of Iraq
2. President of Korea
3. President of the Republic of Liberia
4. President of Japan
5. None of these
Answer : 3
5.On which day Preservation of the Ozone Layer is observed?
1. 16 September
2. 15 September
3. 17 September
4. 14 September
5. 20 August
Answer : 1

6.Recently Union Government has sanctioned Eklavya Model Residential Schools for tribal students. How many schools are sanctioned across India?
1. 15
2. 254
3. 158
4. 150
5. 140
Answer : 3
7.Which of the following is decided by RBI?
1. Interest rate on time deposits
2. Rent of safe deposit vaults
3. Inflation Rate
4. Dearness Allowance to Government Employees
5. Cash Reserve Ratio
Answer : 5
8.Which of the following books is written by Anita Desai?
1. Where Shall We Go This Summer
2. A General and His Army
3. An Eye to China
4. Between Hope and History
5. Coolie
Answer : 1
9.Which of the following Acts ensures that every child gets schools education?
1. RTI Act
2. RTE Act
3. Apprentice Act
4. Government Grants Act
5. None of these
Answer : 2
10.Which of the following Awards is given to Cine persons for their lifetime achievement?
1. Saraswati Samman
2. Kalidas Samman
3. Arjun Award
4. Dada Saheb Phalke Award
5. Kirti Chakrs
Answer : 4

general awareness and current affairs

general awareness and current affairs digest 2013 pdf

general awareness and current affairs digest 2013

general awareness and current affairs digest 2013 pdf free download
general awareness
general awareness and current affairs digest 2013 pdf. general awareness and current affairs digest 2013. general awareness and current affairs digest 2013 pdf free download.