Apr 23, 2019

SBI Junior Associates Prelims High Level Reasoning Question

SBI Junior Associates Prelims High Level Reasoning Question
Are you searching for SBI Junior Associates Prelims High Level Reasoning Question? Then you are in the right place. Why Because In our page we provide complete material regarding State Bank of India Junior Associates Old Papers pdf. Aspirants can download Junior Associates Model Papers here. We have given free downloading links for SBI Junior Associates Reasoning Previous Papers. Candidates can find SBI Junior Associates Customer Support & Sales Practice Papers on Reasoning given below. People can check the questions and answers as a reference while practicing. 
By practicing State Bank of India Junior Associates Customer Support & Sales Previous Papers, Applicants can know the difficulty level of exam. You can find furthermore State Bank of India Model Papers at the site given below. Aspirants who applied for Junior Associates Customer Support & Sales Jobs should start the preparation for the Written Exam as early as possible. The SBI Previous Papers on Reasoning is updated here. Applicants applied for the SBI Jobs can check the study materials from our website. SBI Previous Year Papers is given here for reference. 
Hence, interested aspirants can download the SBI Junior Associates Model Papers on Reasoning from the provided links. The previous year question papers are important to refer if you want to crack the exam.

SBI Junior Associates Reasoning Question Answer

Time 20 Minutes :: No of Questions 35

1. How many such pairs of letters are there in the word CHANNEL each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

2. How many meaningful English words can be made with the letters ATLE using each letter only once in each word?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

3. In a certain code GROWN is written as 7@%36 and NAME is written as 64*$. How is GEAR written in that code?
A. 74$@
B. 7$4@
C. 7%4@
D. 7@$4
E. None of these

4. How many pairs of digits are there in the number 6315784 each of which has as many digits between them in the number as when the digits are rearranged in descending order?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

5. What should come next in the following letter series?
B D F H J L N A C E G I K M B D F H J L A C E G I K B D F H J
A. B
B. L
C. M
D. F
E. None of these

6. In a certain code DISPLAY is written as RHCQZBM. How is GROUPED written in that code?
A. PSHTEFQ
B. NQFVCDO
C. NQFVEFQ
D. PSHTCDO
E. None of these

7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which the one that does not belong to that group?
A. 169
B. 441
C. 361
D. 529
E. 289

8. Among P, Q, R, T and W each having different weight, T is heavier than W and lighter than only P. Q is not the lightest. Who among them is definitely the lightest?
A. R
B. W
C. R or W
D. Data inadequate
E. None of these

9. If ‘R’ denotes '÷’; ‘P’ denotes ‘X’; ‘W’ denotes ‘+’ and ‘V’ denotes ‘-’; then 1 4 W 1 6 R 4 V 3 P 5 = ?
A. 15
B. 4
C. 6
D. 3
E. None of these

10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. PM
B. EB
C. TQ
D. IF
E. VY

11. In a row of thirty children M is sixth to the right of R who is twelfth from the left end. What is M’s position from the right end of the row?
A. Twelfth
B. Thirteenth
C. Fourteenth
D. Data inadequate
E. None of these

Q 12-17: In each question below are three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three given statements disregarding ‘commonly known facts. Then decide which of the answers (A), (B), (C), (D) and (E) is the correct answer and indicate it on the answer sheet.
12. Statements: Some desks are chairs. All chairs tables. Some tables are mats.
Conclusions:
I. Some mats are desks.
II. Some tables are desks.
III. Some mats are chairs.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only II and III follow
E. None of these

13. Statements: All sweets are fruits. No fruit is pencil. Some pencils are glasses.
Conclusions:
I. Some glasses are sweets.
II. Some pencils are sweets.
III. No glass is sweet.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only either I or III follows
E. None of these

14. Statements: Some books are flowers. Some flowers are chains. Some chains are hammers.
Conclusions:
I. Some hammers are flowers.
II. Some chains are books.
III. Some hammers are books.
A. None follows
B. Only I follows
C. Only II follows
D. Only III follows
E. Only II and III follow

15. Statements: All roofs are cameras. Some cameras are photographs. Some photographs are stores.
Conclusions:
I. Some stores are cameras.
II. Some stores are roofs.
III. Some cameras are roofs.
A. Only I follows
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only II and III follow
E. None of these

16. Statements: Some nails are horses. All horses are tablets. All tablets are crows.
Conclusions:
I. Some crows are nails.
II. Some tablets are nails.
III. Some crows are horses.
A. I Only I follows
B. Only I and II follow
C. Only I and III follow
D. Only II and III follow
E. All I, II and III follow

17. Statements: All buildings are towers. All towers are roads. All roads are huts.
Conclusions:
I. Some roads are buildings.
II. All towers are huts.
III. All huts are roads.
A. Only I and II follow
B. Only I and III follow
C. Only II and III follow
D. All I, II and III follow
E. None of these

Q. 18-23: Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
D 5 δ R @ A K © 3 9 B J E * F $ M P I 4 H I W 6 2 # U Q 8 T N
18. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

19. Which of the following is the ninth to the right of the twenty second from the right end of the above arrangement?
A. E
B. I
C. D
D. N
E. None of these

20. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a letter?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

21. If all the numbers are dropped from the above arrangement, which of the following will be the eleventh from the; left end?
A. B
B. H
C. $
D. *
E. None of these

22. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by another consonant?
A. None
B. One
C. Two
D. Three
E. More than three

23. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. 411
B. 6#W
C. QTU
D. RAδ
E. J9E

Q. 24-29: In the following questions the symbols #. %, @, © and δ are used with the following meanings illustrated.
‘P % Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P δ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P # Q’ means ‘P is neither equal to nor smaller than Q’.
‘P © Q’ means ‘P is neither equal to nor greater than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q.
In each questions, three statements showing relationships have been given, which are followed by three conclusions I, II & III. Assuming that the given statements are true, find out which conclusion(s) is/are definitely true.
24. Statements: M © K, K δ T, T © J
Conclusions:
I. J # K
II. T # M
III. M # J
A. None is true
B. Only I is true
C. Only II is true
D. Only III is true
E. Only II and III are true

25. Statements: F @ T, T % M, M # R
Conclusions:
I. R © T
II. F @ M
III. F © M
A. Only I is true
B. Only II is true
C. Only III is true
D. Only either II or III is true
E. Only II and III are true

26. Statements: J δ H, H @ B, B % N
Conclusions:
I. N δ H
II. N @ J
III. J δ B
A. Only I and II are true
B. Only II and III are true
C. Only I and III are true
D. All I, II and III are true
E. None of these

27. Statements: B # T, T © K, K % M
Conclusions:
I. K # B
II. M # T
III. B # M
A. Only I is true
B. Only II is true
C. Only III is true
D. Only II and III are true
E. None of these

28. Statements: D % F. F δ K, K @ R
Conclusions:
I. R % F
II. R % D
III. R @ D
A. Only I is true
B. Only II is true
C. Only III is true
D. Only I and II are true
E. None of these

29. Statements: W © M, M % F, D # F
Conclusions:
I. D # M
II. W © F
III. W © D
A. Only I is true
B. Only I and II are true
C. Only II and III are true
D. Only I and III are true
E. All I, II and III are true

Q. 30-35: Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
M, D, K, R, T, H, W and A are sitting around a circle facing at the centres. D is second to the right of M who is fifth to the left of T. K is third to the right of R who is second to the right of D. H is second to the right of W.

30. Who is second to the right of A?
A. M
B. D
C. K
D. Data inadequate
E. None of these

31. Who is third to the left of M?
A. A
B. T
C. H
D. D
E. Data inadequate

32. Who is fourth to the right of H?
A. A
B. T
C. R
D. K
E. None of these

33. In which of the following combinations is the first person sitting between the second and the third person?
A. KMW
B. MWD
C. RHT
D. TAK
E. None of these

34. If A and W interchange their positions who will be third to the left of R?
A. M
B. D
C. A
D. K
E. None of these

35. In which of the following pairs is the second person sitting to the immediate left of the first person?
A. MW
B. AK
C. TA
D. RH
E. WD

Answer Sheet

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
C E B B E C B C D E
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
B B C A C E A A B C
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
D C E A D C B A E A
31 32 33 34 35
B D C C D

No comments: